Truskawki to owoce, które cieszą się w Polsce dużą popularnością. Ich uprawa nie jest szczególnie trudna, jednak żeby uzyskać obfite plony, trzeba przestrzegać kilku zasad. Rośliny najlepiej rosną na słonecznych stanowiskach, w glebie o lekko kwaśnym odczynie. Coraz więcej rolników decyduje się na ściółkowanie truskawek. To agrotechnika, która przynosi wiele korzyści.
Na czym polega ściółkowanie truskawek?
Mulczowanie truskawek nazywane także potocznie ściółkowaniem polega na okrywaniu gleby wokół roślin materiałem organicznym lub nieorganicznym. Metoda ta stosowana jest od dawna w wielu krajach, w tym m.in. w Anglii. Co ciekawe słowo truskawka, z angielskiego „strawberry” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „słomianą jagodę”. Obecnie poza słomą do ściółkowania wykorzystuje się również korę drzew iglastych, agrowłókninę, trociny, folię, a nawet karton. Proces mulczowania najlepiej przeprowadzić w okresie kwitnienia truskawek.
Dlaczego warto ściółkować truskawki?
Ściółkowanie truskawek ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala zachować naturalną strukturę gleby, co przyczynia się do lepszego wzrostu roślin. W naturalnym środowisku gleba niemal zawsze pokryta jest warstwą ściółki liściastej lub iglastej. Okrycie roślin słomą, korą bądź igliwiem stanowi odwzorowanie natury. Prawidłowo przeprowadzone mulczowanie przyczynia się także do ograniczenia ilości chwastów, które mają mniejszy dostęp do światła słonecznego, co utrudnia im kiełkowanie. Ściółka umożliwia też dłuższe utrzymywanie wilgoci w ziemi i zabezpiecza roślinę przed silnymi wahaniami temperatury, co przekłada się na wyższe plony. Dzięki okładzinie z materiałów organicznych lub nieorganicznych owoce nie stykają się bezpośrednio z glebą, dlatego są mniej narażone na choroby oraz gnicie. Czyste, zdrowe i soczyste truskawki, które przyciągają uwagę swym efektownym wyglądem to produkt, który łatwo sprzedać. Z tego względu coraz więcej rolników decyduje się na zastosowanie tej techniki na swoich plantacjach.
Na co zwrócić uwagę przy ściółkowaniu?
Oczywiście, aby osiągnąć zamierzony efekt w postaci obfitych zbiorów, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Zastosowanie zbyt gęstej ściółki ze słomy może okazać się niekorzystne w przypadku występowania dużych opadów deszczu. W takiej sytuacji ściółka zaczyna gnić, zwiększając ryzyko występowania chorób grzybicznych truskawek. Niekorzystne dla roślin jest także zbyt wczesne ułożenie ściółki, ponieważ może znacząco opóźnić ich wzrost. Warto też pamiętać, że chociaż zastosowanie chochołów z materiałów organicznych takich jak słoma jest tanie i ekologiczne, sprzyja bytowaniu myszy, ślimaków i innych szkodników.
Pomimo tego, że mulczowanie może stwarzać nieco problemów zwłaszcza osobom początkującym, wydaje się, że stosowanie tej agrotechniki jest w pełni uzasadnione i wskazane. Ściółka zmniejsza negatywny wpływ suszy na rośliny, co jest szczególnie istotne w ostatnim czasie, gdy ilość opadów jest niewielka. Zmieniający się klimat utrudnia uprawę truskawek. Ściółkowanie to prosty sposób na zwiększenie plonów oraz uzyskanie soczystych i dorodnych owoców, które swym smakiem zachwycą każdego.