Mączka rybna w żywieniu drobiu – dlaczego warto?

Współczesna hodowla drobiu stawia przed hodowcami wiele wyzwań. Oprócz zapewnienia odpowiednich warunków bytowych, kluczową rolę odgrywa zbilansowana dieta. Niedobory składników odżywczych mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i wydajność stad. Dlatego też coraz większym zainteresowaniem cieszy się mączka rybna. Ten bogaty w składniki pokarmowe produkt ma wiele zalet, które czynią go cennym dodatkiem do pasz dla drobiu.

Skład i wartość odżywcza mączki rybnej

Mączka rybna powstaje z ryb morskich i rybnych odpadów przetwórczych. Proces produkcji polega na suszeniu i zmieleniu mięsa rybiego. W ten sposób uzyskuje się białko o dużej wartości biologicznej i dobrej strawności.

Mączka jest wyjątkowo bogata w pełnowartościowe białko, którego zawartość dochodzi nawet do 72%. Kompozycja aminokwasowa jest bardzo korzystna – znajdują się tutaj wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Co więcej, mączka zawiera cenny tłuszcz rybny, bogatszy w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 niż większość roślinnych źródeł tłuszczu używanych w paszach.

Przyczynia się do poprawy masy i przyrostów

Doskonała przyswajalność białka z mączki rybnej sprawia, że drób bardzo efektywnie wykorzystuje je do wzrostu masy ciała i przyrostów. Już niewielki dodatek tego składnika do paszy przekłada się na lepsze wyniki odchowu.

Wpływa korzystnie na odżywienie i zdrowie ptaków

Ponieważ mączka rybna jest wyjątkowo zbilansowanym źródłem aminokwasów, jej obecność w diecie zapobiega niedoborom. Składniki odżywcze z mączki rybnej wspierają prawidłowy rozwój i funkcjonowanie narządów. Ponadto tłuszcz rybny wraz z witaminami i minerałami poprawia ogólną kondycję fizjologiczną, zwiększa odporność na choroby. Warto też podkreślić wysoki poziom biodostępności składników mineralnych z mączki.

Poprawia jakość mięsa i jaj

Spożycie mączki rybnej przez drób niosące korzystny wpływ na jakość produktów. Badania wykazały, że mięso ptaków żywionych paszami z dodatkiem mączki rybnej jest ciemniejsze, bardziej soczyste i o lepszej konsystencji. Zauważono także wyższą trwałość mięsa. Z kolei jaja zniesione przez nioski otrzymujące w diecie mączkę rybną charakteryzują się większą masą, gęstszym żółtkiem i jaśniejszą skorupką. Ponadto ich wartość odżywcza jest podwyższona, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3.

Wzmacnia różnorodność flory bakteryjnej

Ze względu na dużą biodostępność białka i składników mineralnych, mączka rybna stymuluje różnorodność mikroflory jelitowej drobiu. Dzięki temu poprawia się stan zdrowotny ptaków, rośnie odporność. Korzystne zmiany w składzie flory prowadzą także do lepszego trawienia i wchłaniania składników paszowych.

Stanowi źródło energii

Pomimo stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów, obecny w mączce rybnej tłuszcz stanowi dobre źródło energii. Jego profil kwasowy jest lepszy niż innych powszechnie używanych dodatków tłuszczowych, takich jak olej roślinny czy tłuszcz utylizacyjny. Dostarczenie drobnemu inwentarzowi tłuszczu o dobrej jakości przekłada się na wyższą wydajność.

Uzupełnia składniki niedoborowe

Mączka rybna jest cenionym dodatkiem pasz, ponieważ uzupełnia składniki pokarmowe z innych komponentów mieszanek. Doskonale komponuje się np. ze śrutami roślinnymi, dostarczając deficytowych aminokwasów. Pozwala to uzyskać optymalny dla drobiu skład diety.

Co więcej, mączka dostarcza witamin z grupy B, a także pierwiastków: wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, jodu, selenu. Niedobory tych składników mogą prowadzić do wielu zaburzeń, więc stabilizowanie ich poziomu tą drogą jest niezwykle cenne.

Pozytywnie wpływa na proces trawienia

Mączka rybna stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz produkcję enzymów odpowiedzialnych za rozkład białek, tłuszczów i węglowodanów. To sprawia, że pożywienie jest wydajniej trawione, co przekłada się na lepszą przyswajalność składników odżywczych. Taki efekt możliwy jest dzięki specyficznym składnikom obecnym w mączce rybnej, które aktywują pracę trzustki.

Zwiększa wartość pasz kiszonkowych i zielonych

Mączka rybna z powodzeniem może być stosowana do ulepszania składu pasz zielonych oraz kiszonek. Podnosi znacznie zawartość białka w tych mieszankach, poprawia wyważenie aminokwasowe. Umożliwia to żywienie drobiu w pełni zbilansowanymi dawkami wysokiej jakości.

Atrakcyjny aromat i smak

Aromat rybny mączki czyni ją niezwykle atrakcyjną dla ptaków. Nawet niewielki dodatek sprawia, że pasza staje się bardziej strawna. To przekłada się na lepsze pobranie paszy, a w konsekwencji wyższe przyrosty i wydajność.

Ważny aspekt ekologiczny

Produkcja mączki wykorzystuje ryby niższego gatunku oraz odpady rybne z przetwórstwa. Zapobiega to marnotrawieniu cennych surowców. Co więcej, stosowanie mączki w mieszankach dla drobiu ogranicza potrzebę importu roślinnych źródeł białka. Jej produkcja odbywa się więc w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Optymalizacja kosztów żywienia

Chociaż sama mączka rybna nie należy do najtańszych składników pasz, to dzięki jej bogatemu składowi finalnie prowadzi do optymalizacji kosztów żywienia drobiu. Pasze z mączką rybną są zyskowniejsze niż mieszanki uboższe w wartościowe białko.

Warto podkreślić, że nawet niewielki dodatek mączki rybnej na poziomie od 3 do 8% znacząco poprawia parametry żywieniowe. Nie jest więc wymagana jej duża ilość, żeby odnieść wymierną korzyść.